Rosenborg Ballklub - RBK - Statistikk

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub - RBK

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub

Knut Næss

Født: 11.03.1927

Død: 11.09.2015

Fødested: Trondheim

Land: Norge

87 offisielle kamper for RBK

24 mål for RBK

Knut Næss portrett
Turnering: Kamper: Mål:
Seriekamper 69 16
Landsdelsserien 44 7
NM 18 7
3. divisjon 16 8
Kvalifikasjonskamp 6 1
Kval. serien 2 0
Hovedserien 1 0

Debutkampen:

27.06.1946

Kvik (H)

Bjørn Dahl
Henry Henriksen
Knut Næss
Jørgen Selsbak
Thor Munkvold
Einar Jørum

-------------------

 

Siste kamp:

11.06.1961

Rapid (H)

Sverre Fornes
Tore Pedersen
Olav Wang
Egil Nygaard
Svein Erik Jakobsen
Eldar Hansen
Kåre Rønnes
Nils Arne Eggen
Birger Tingstad
Tor Gunnar Haugan
Knut Næss

-------------------

 

Biografi:

Mange vil nok huske Knut Næss først og fremst som suksesstrener i 60 årene, men det var som aktiv spiller han først gjorde seg bemerket i Rosenborg Ballklub. Medlem i klubben ble han allerede som ti-åring i 1937 og i mangel på småguttelag ble det debut som tolv-åring på guttelaget i 1939. I likhet med flere som senere kom til å bli markante personer i klubben, var også Knut innom «Falkenkameratene», en privatklubb som så dagens lys i krigsårene. I fredsåret 1945 var han å finne på juniorlaget, og det gikk ikke lang tid før han var godt etablert på vårt førstelag. Her ble han en sentral og drivende kraft på midtbanen og det skulle bli over 200 kamper på A-laget, mange av de som lagets kaptein.

Knut Næss kom til å bli en viktig bidragsyter for RBK, ikke minst ved overgangen til sekstiårene. Etter klubbens overraskende opprykk til landsdelsserien og senere eliteserien fikk Knut en nøkkelrolle da han sammen med sin venn og midtbanekollega Olav Wang, også fikk ansvaret for treningen. Her gjorde de to veteranene en kjempejobb og laget var da også godt forberedt da de tok fatt på høstsesongen 1960 og det som skulle bli RBK,s store gjennombrudd og første mesterskap. Dessverre skulle ikke Knut selv oppleve å bli norgesmester som aktiv spiller. Under en turnering i Mo i Rana i juni 1960 ble han regelrett skallet ned og skaden var så alvorlig at han valgte å gi seg som aktiv spiller. Men det skulle vise seg at han fortsatt hadde mye å gi for Rosenborg Ballklub. Mens kapteinsvervet ble overlatt til Kåre Rønnes, kunne Knut nå konsentrere seg fullt og helt om den viktige trenerjobben. Og det gjorde han på en måte det sto stor respekt av. Etter 60-sesongen valgte han å ta noen hvileår, men var tilbake for fullt igjen i 1964 og det med ett nytt mesterskap. Intet mindre. Det skulle bli innledningen til noen begivenhetsrike år i hans trenerkarriere.

Knut ledet laget frem til George Curtis overtok i 1969, og da kunne han se tilbake på to cupmesterskap, opprykk til eliteserien i 66 , seriemesterskap i 1967 og seriesølv i sin siste sesong som ansvarlig trener i 1968. Ikke mange norske fotballtrenere kan vise til en slik statistikk og når . klubben i disse årene etablerte seg som toppklubb i norsk fotball skal ikke minst Knut Næss ha sin del av æren. For sin store innsats som spiller og trener er han tildelt klubbens fotballmedalje og fortjenestemedalje.