Rosenborg Ballklub - RBK - Statistikk

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub - RBK

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub

Per Ciljan Skjelbred

Født: 16.06.1987

Fødested: Trondheim

Land: Norge

316 offisielle kamper for RBK

24 mål for RBK

Per Ciljan Skjelbred portrett

Oversikt over kamper i Royal League

Sesong: Kamper: Mål:
2005 2 0
2006 6 0

Biografi:

Per Ciljan Skjelbred begynte å spille organisert fotball i Trondheimsklubben Trygg/Lade, og var bare 15 år da han fikk sin første økt i rampelyset. Han ble med i TV3-programmet «Proffdrømmen» hvor deltakerne var på treningsleir med en rekke kjente personligheter fra norsk fotball, og premien var å få trene en uke sammen med Liverpool. Den treningsglade Skjelbred, som da allerede hadde trent opp mot 6 timer hver dag i noen år, vant konkurransen! Etter en ukes treningsopphold i Liverpool, fikk han et tilbud om å komme tilbake og trene med Liverpool videre, men den jordnære trønderen takket heller ja til tilbudet om å bli overført fra Trygg/Lade til Rosenborgs juniorstall.

Som 15-åring ble han dermed Rosenborg-spiller og utviklet seg godt på Rosenborg 2. Allerede 9. juni 2004 debuterte Skjelbred i Tippeligaen. Han var da 16 år og 358 dager gammel, og ble dermed den nest yngste Rosenborg-spilleren i Tippeligaen noen sinne. Skjelbred ble like etter overført til A-stallen og fikk flere innhopp utover 2004-sesongen. I mai 2005 fikk han sitt store gjennombrudd i Rosenborg-trøya da trener Per Joar Hansen valgte å stille med Skjelbred fra start mot serieleder Start. Den unge trønderen uførte oppgaven veldig bra, og fikk vist litt av det som bodde i han.

Utover 2005-sesongen hadde Skjelbred en flott utvikling, og fikk tillit i den første gruppespillkampen i Champions League. Den gikk borte mot Olympiakos, og han viste seg tilliten verdig ved å spille veldig god fotball og i tillegg score et flott mål mot de greske seriemesterne!

Returkampen mot grekerne skulle derimot vise seg å bli en trist affære for Skjelbred. Etter bare 8 minutter ble Skjelbred stygt taklet av en motspiller, og han brakk begge leggbena i den høyre leggen. Heldigvis var bruddet rent, og Skjelbred ble etter et 13 ukers skadeopphold friskmeldt, og han ble klar igjen til seriestarten i 2006.

Skjelbred fikk mye tillit i den første delen av 2006-sesongen, men han sleit likevel med å komme seg helt tilbake etter skaden. Utover høsten ble det mindre spill for unggutten, men hans innhopp var som vanlig alltid friske, og til slutt kunne han fortjent juble for sitt første seriegull.

Vinteren før 2007-sesongen jobbet Skjelbred hardt og tålmodig. Han var flere ganger banens beste i treningskampene på forsesongen, noe som landslagstrener Åge Hareide la merke til. 28. mars 2007 debuterte 19-åringen Per Ciljan Skjelbred på Norges landslag, i den viktige EM-kvalifiseringskampen borte mot Tyrkia.

Og han fortsatte utviklingen også utover sesongen. Til tross for svært tøff konkurranse om plassene på laget, fikk 20-åringen spilletid i 25 av 26 seriekamper og ble kåret til banens beste to ganger, senest i siste serierunde mot Aalesund. Også i Champions League fikk han vise frem at han var tilbake i godt gammelt slag. Han kjempet for klubben sin og var involvert i svært mye gjennom de tøffe kampene, både offensivt og defensivt. Han avsluttet dermed sesongen 2007 på glimrende vis.

Løpssterke Skjelbred løp seg gjennom 2008-sesongen, hvor han spilte hele 25 av 26 kamper i Tippeligaen. Han scoret ett mål og la opp til tre, og var sammen med Marek Sapara den som flest ganger (4) ble kåret til Banens beste av VG. Spesielt god var Skjelbred mot rivaler som Vålerenga, Molde og Lillestrøm. Da Rosenborg vant 4-0 over sistnevnte lag på Lerkendal, scoret Skjelbred ett mål, og la opp til Iversens 3-0-mål. Kun en kortkarantene i nest siste serierunde hindret Per Ciljan Skjelbred fra å spille samtlige Tippeligakamper i 2008.

2009 ble nok et godt år for Skjelbred. Han startet ikke mindre enn 27 av 30 kamper og fikk mot Vålerenga 28. juni 2009 sin kamp nummer 100 i Tippeligaen, i en alder av 22 år. Den energiske midtbanespilleren huskes nok også for sine mange episoder som "forsanger" i RBK-garderoben etter at vanskelige trepoengere ble dratt i land, og 22-åringen fikk sammen med resten av laget sitt fortjente gull da Molde ble slått på Aker Stadion. Dette ble Skjelbreds andre tippeligagull.

Det ble nok et gullår for Skjelbred i 2010. Han spilte jevnt og godt gjennom hele sesongen, selv og trenere og formasjoner kom og gikk. Han spilte 29 av 30 seriekamper og pådro seg ikke et eneste kort gjennom sesongen. Skjelbred scoret ett seriemål i 2010, da han banket inn et langskudd mot Kongsvinger. I tillegg var han nest sist på ballen fire ganger.

Sommeren 2011 ble han solgt til tyske Hamburger SV.