Rosenborg Ballklub - RBK - Statistikk

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub - RBK

Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub

 
Odd - Rosenborg
3 – 3 (2–1)

NM

23.10. 1960

Tilskuere: 31135

Kampreferat:

ROSENBORG VAR NÆRMEST SEIEREN!

Snudde 2–0 til 2–2 og tok siden klart over i ekstraomgangene. Dramatisk finale med ekte cupstemning og spenning til aller siste sekund.

DAGENS FINALE på Ullevål ble langt fra den beste finalen etter krigen spillemessig sett, men hva spenning, dramatikk og situasjoner angår, kan oppgjøret mellom Odd og Rosenborg utvilsomt sidestilles med nesten hva som helst, selv Lyn–FFK-oppgjørene i 1946. Ullevåls gress var nemlig ikke lett å spille på, og det hele ble for hektisk og oppjaget. Men det var jo cup.

MATCHEN hadde et pussig forløp. Odd hadde et klart overtak før pause, fikk 2 fortjente mål selv om scoringene var lettkjøpte, og man hadde lov til å tro at det ville rakne for ferske Rosenborg under slik motgang som et straffespark. Slik gikk det ikke. Rosenborg mannet seg opp og snudde kampen. Så i ekstraomgangene var det Rosenborgs tur å ta ledelsen, og akkurat da de aller fleste Odd-patrioter hadde resignert, så halvinvaliden Ragnar Larsen sjansen og sikret Odderane omkamp.

MEN TRONDHEIM har all grunn til å ta vel imot sine helter mandag kveld. Rosenborg leverte i dag en innsats her på Ullevål som har gjort dem til publikumsfavoritter. En heksegryte med 31.135 tilskuere kan gjøre noen og hver til nervevrak. Men Rosenborg mestret også den side av saken. Vi går ingens ære for nær om vi trekker frem spesielt Olav Wang, sidehalf og trener, samt de to 19-årige lærerhøyskoleelevene Svein E. Jakobsen som skapte sjansene, og Eldar Hansen som laget hat trick. Vel blåst!

DET BLE en temmelig røff og hård match i dag. Banen var glatt og vanskelig og får ta en del av skylden for alle sammenstøtene. Tempoet var meget stort hele første omgang og i store deler av annen, men forståelig nok en smule labert i den utvidede spilletiden. Men, kort sagt, det var cup for alle pengene.

HARALD HELTBERG, Frigg skjøttet dommerjobben i denne finalen. Han var etter vår mening ikke god. Vel kunne banen ha mye skyld i de ureglementerte ting, men det gjelder ikke etterslengene. Han tok for lite og hadde flere forbausende avgjørelser.

Faretruende åpning.

Odd vant målvalget. Rosenborg fikk dermed avsparket og startet med reneste sjokkbehandlingen idet løperrekken allerede i det første minutt la opp til et flott angrep. Men guttene beregnet ikke den sleipe og glatte banen, og det ble for upresist i avslutningen. Åpningen var meget hektisk og særlig i Rosenborg-forsvaret ble det ofte prekært etter dårlige utspill. Rønnes reddet på streken ved en anledning. Et frispark etter for hard takling av Ragnar Larsen på 16-meteren gikk over. Flere Odd-angrep fulgte og Odd hadde i løpet av ett minutt både skudd fra 16-meteren og 2–3 cornere. Dette Odd-presset holdt seg i lang tid, bare avbrutt av enkelte Rosenborg-angrep, bl.a. et soloraid av Paul Fornes.

ODDS INDRETRIO herjet veldig over hele midtbanen og Rosenborg-forsvaret virket meget usikkert både med hårreisende plassering og i sine forsøk på å drible i trengte situasjoner. Ewald Kihles lange utspill ble heller ikke viet tilstrekkelig oppmerksomhet. I det hele tatt, RBK var ikke lik seg, kanskje mest fordi winghalfene lå for defensivt og overlot midtbanen til Ragnar Larsen som samlet opp alt. Indreløperne Ødegård og Jacobsen var også vanskelig å få has på. Rosenborgerne kjempet i nærkampen, men var for sene og upresise i avleveringene. Det virket som om de ikke fikk «god start» på den lure banen. Spenningen var imidlertid på topp og situasjonene skiftet med farlige angrep til begge sider. I det 20. minutt førte således Svein E. Jacobsen og Paul Fornes opp et glimrende angrep på venstresiden, men farten var for stor da angrepet skulle avsluttes. Like etter hadde Paul et godt skudd, men over. Det nå som om Rosenborg var kommet litt mer til hektene, forsvarsspillet bedret seg, selv om backene satte seg en del ut av spill ve sjanseutrusninger. Fornes måtte vriste et kjempeskudd fra Ragnar Larsen til corner da det var gått 24. minutter. Men også Rosenborg-rekken ble nå mer fortrolig med banen og hadde bl.a. et nydelig angrep på høyresiden. Ballen gled frem som i smør og en Odder «skjøt» i siste sekund til corner. Den gikk for øvrig bak mål.

1–0 og 2–0.

Men var angrepet i slag så var forsvaret til tider nokså vilt. Og da halvtimen var gått fikk Odds indre høyre Per Jacobsen gå alene mot goalen etter diverse misser i forsvaret. Han scoret på en passiv Sverre Fornes. Spør om det ble jubel i Skiens-kolonien! «Uhyggelig svakt forsvarsspill» står det notert på blokken. Og svakt var det i Rosenborgs bakre rekker i denne perioden. Særlig de mange og unødvendige frisparkene trakk ned, og straffesparket som ble idømt da Odds Ragnar Larsen ble hektet nede ved dødlinjen, kom ikke som noen overraskelse. Ove Ødegård scoret sikkert. Stillingen var 2–0 og nå anså vel de aller fleste Odd-patrioter slaget for vunnet. Rosenborg ville noe annet. – Selvfølgelig hadde også trønderne før disse 2 Odd-scoringene hatt flere sjanser og fine tilløp til angrepsspill. Svein E. Jakobsen gjorde alltid noe utav de ballene han fikk, men dessverre var de for få. Det lå imidlertid ingen tyngde bak angrepene fordi både Rønnes og sidehalfene ikke torde følge opp.

Så kom Rosenborg.

Straffesparket og 0–2 var tilsynelatende den injeksjonen Rosenborg-guttene trengte, og mot slutten av omgangen begynte det å bli klar tendens i lagets spill. Vi kjente igjen trekk fra semifinalen, hurtige og presise pasninger, fine forseringer fra wingene og gjennomførte skiftninger. Så etter forsering av Svein Erik på venstre vingen og et like ypperlig innlegg satte Eldar på den motsatte wingen pannebrasken til og ballen føk i nettet. Det var gått 42 minutter. Odd førte på nytt og hadde et par kjempesjanser like før fløyten gikk for pause, men Sverre Fornes var i trim og reddet glimrende et par ganger. Det er ikke tvil om at Odds ledelse 2–1 ved pause var fortjent. De spilte fremfor alt mer presist og var hurtigere på ballen. Men hvor mye hadde det harde tempoet tatt på dem? Rosenborgs scoring kom i det riktige øyeblikk, de kunne gå på banen etter pause som «opposisjonsparti» med bare 1 goal å ta igjen.

Bedre etter pause.

Guttene hadde funnet melodien, for det var nesten semifinalestil over laget da de kom på banen igjen. Sidehalfene kjørte opp offensivt, løperne var med og satte i gang mange gode angrep. I det 3. minutt var det skudd fra Paul Fornes, i det 4. minutt en farlig corner, men så kom dagens største Odd-sjanse i det 5. minutt. Sverre Fornes halvklarte et nærskudd, men ballen trillet i retning mållinjen. Harald Gulbrandsen løp etter og på streken fikk han slått den ut over sidelinjen. Gisp fra tribunene!

Mål annulert.

Like etter dette kom så en episode som vakte veldig oppstyr både på banen og tribunene. I trengt posisjon, – i kamp med Kåre Rønnes, – beinet en Odd-forsvarer ballen i nett-taket. Dommeren godkjente scoringen og pekte mot midten. Krigsdans av Rosenborg-spillerne, – men så sto linjemannen i ro og vinket. Heltberg konferert med sin linjemann og målet ble annullert. Offside! Avgjørelsen kan diskuteres etter som ballen kom fra motspiller, men Rønnes var i offsideposisjon på et tidligere tidspunkt. Men nok om det, Odd ledet fortsatt 2–1 og Rosenborg gikk til nye angrep. De neste 5 minuttene var meget hektiske og spillet skiftet veldig fort. Men om Rosenborg nå hadde overtatt midtbanespillet takket være glimrende spill av bl.a. Olav Wang, så ble det liksom ingen gammel fres over avslutningen. Svein Erik ble sulteforet, men gjorde nesten hva han ville med Odds høyreforsvar de gangene han fikk ballen. Rosenborg hadde presset, og i det 25. minutt ble en storsjanse spolert. Odds mer sporadiske angrep hadde ikke lenger den samme futten. Indretrioen var gode spillere hver for seg, men lagspill var det ikke. Et stolpeskudd fra Ødegård hørte imidlertid med til bildet. Fornes var borti den. Hardt tempo og hardt spill hadde imidlertid tatt atskilling mer på Odd’erane enn på Rosenborg-guttene, og etter en halvtimes spill fikk Ragnar Larsen krampe og måtte utenom banen en tur. Larsen holdt til i forsvaret i denne perioden og Rosenborg benyttet anledningen til en fin forsering. Utligningen lå i luften, men forseringen ga ikke andre resultater enn flere cornere som stort sett ble satt bak mål.

Utligningen.

Men så så Eldar Hansen sjansen på nytt. Fra 25 meters hold dundret han avgårde et skudd som kom meget uventet på Kihle. Han rakk ikke opp fordi han sto litt for langt ute i feltet, og ballen gikk i nettet! Det var 2–2 og like sjanser i de 10–11 minuttene som var igjen av ordinær tid. Rosenborg så sjansen og kjørte på for fullt, vekslet med småspill og lange raids. Løperne ble fint understøttet av forsvaret som i 2. omgang virkelig hadde funnet igjen seg selv. Odd kjørte på stumpene, derom hersket ingen tvil. Den ene etter den andre – først ytre venstre, Skau, så senterbacken Helland måtte utenfor banen for å få massasje. Det samme gjelder Ragnar Larsen. Rosenborgs «skyvmil» var i full sving, publikum jublet og et par ganger «så» vi ballen i nettet. Bare uflaks hindret Rosenborg i å avgjøre kampen nå. Både Fornes, Thingstad og Jakobsen hadde fine sjanser som de gjorde det beste utav, men hellet var ikke med dem. Etter sin fine 2. omgang hadde Rosenborg fortjent å vinne denne matchen. Odd var fullstendig pumpet mot slutten og annenhver mann hadde krampe. Det var ikke noe igjen av første omgangs spirit. Rosenborg derimot beholdt steamen selv om tempoet kanskje var en del svakere.

Slitsomme og spennende ekstraomganger.

Pausen varte ett kvarter og så bar det løs på ny frisk med vekslende spill i første ekstraomgang. Begge lag var trette, Odd mest, men de hadde da i hvert fall alle 11 med på banen. Men småspillet ble overdrevet på midtbanen, mens Rosenborg-vingenes innlegg foran mål kom for nær goalen og gang på gang ble de et lett bytte for Ewald Kihle. Spillerne var trette, banen var glatt og en kan til en viss grad unnskylde alle etterslengene. Rosenborg og Odd var like gode i så måte. Selv om det gikk på stumpene både av krefter og vilje var i hvert fall det indre forsvar hos Odd karer om å holde unna og demme opp for angrepene. Heldig var de også i den kritiske perioden.

ROSENBORG LEDER

Rosenborg laget en kraftinnsats det siste kvarteret med fint initiativ, presset på et Odd-forsvar som nå begynte å vakle for alvor. Spillet var usikkert og ballen ble måket ut på banen. Det var Rosenborg på sitt beste en nå fikk se i en kort periode. Etter møljespill kom ballen til Egil Nygård som fra omkring 20 meter dundret avgårde et lavt kjempeskudd som spratt fra en Oddforsvarer til Eldar Hansen som ikke nølte da han fyrte av. Rosenborg ledet 3–2 etter hat trick av den 19-årige vingen. Spør om det var jubel!

UAVGJORT TIL SLUTT

Dramatikken var med til siste slutt. 7 minutter var gått av 2. ekstraomgang da Eldar scoret, men Rosenborg fortsatte med «finspillet», beholdt ballen og kjørte opp angrepene. Men sidehalfene hadde en naturlig uvilje mot å være med helt opp. De ville sikre. Men det ble flere frispark, – i begge retninger, og kampen var ikke avgjort før Ragnar Larsen som knapt kunne gå, så sin og Odds siste sjanse etter et frispark, – og tok den. Han skjøt og ballen gikk mellom benene til Fornes og i goalen. Sprø om det var heksegryte på Ullevål, og ikke én mann gikk før det hele var over.

Adresseavisen