4.09. 1960

Tilskuere: 14771

Rosenborgs tempo og gode lagspill ga dem kvartfinale for første gang.

Stor begeistring blant 15.000 ved fortjent seier 3–2 over Larvik T.

Rosenborg føyde i går en ny suksess til sine mange tidligere i høst. For første gang i klubbens historie har RBK sikret seg plass i 5. runde og det skjedde på bekostning av en gammel rundetraver som Larvik Turn. Sluttsifrene ble 3–2 og det var i høy grad fortjent. Det er heller ikke tvil om hvem som er trøndernes lag for tiden. Hele 14.471 tilskuere innfant seg på Lerkendal og betalte for moroa og i tillegg kommer alle dem som «kløyv planken», og det var slett ikke få under publikumspresset den siste halve timen før kampen begynte.

Publikumsinteressen er kort og godt enorm for tiden og ettersom Rosenborg spiller så godt i går at de aller fleste gjerne vil se dette farverike laget flere ganger, så tipper vi 10.000 på neste seriekamp. Rosenborgseieren var fortjent fordi ungguttene nå har lært seg å spille cup samtidig som laget viser glimrende spill når alt klaffer. Mot Larvik Turn klaffet det særlig i annen omgang, og publikum var med dem i sjeldent hyggelig grad. Etter tilsynelatende småpusling på banen kom «eksplosjonene» i retning LT-goalen. Da ble det farlig! Larvik Turn var imidlertid et langt bedre lag enn Viking om formiddagen selv om Ljostveit ofte ble for alene i avslutningen av angrepene.

ET RESULTAT AV TEAMWORK Det er kanskje ikke fair å trekke frem noen spesielle spillere på Rosenborg-laget i denne matchen. Som alltid før var det teamwork som skaffet resultatene, – og ikke minst, at løperne sjelden nøler når de får sjansen. Det indre forsvar skremte tilhengerne atskilling ved noen svært halsløse tilbakespill og det er ikke deres skyld at det ikke ble flere minusmål. Vi synes nok Eggen bør ofre sikringen litt mer omtanke. I går kostet det en goal, nr. 2. Harald Gulbrandsen fortjener en ekstra blomst for sin rolige og beherskede opptreden på banen, – i enhver situasjon, og høyre back Kjell Hvidsand spilte sin beste kamp på lenge. Sverre Fornes var også stø og god og vi laster ham i grunnen ikke for ballene som gikk i mål mellom bena hans. Et har de felles alle gutta i det indre forsvar, – de gir aldri motparten fred. Sidehalvene Olav Wang og Egil Nygård fikk ikke spille så dominerende rolle i denne kampen slik som mot Frigg, men de arbeidet iherdig med vanskelige oppgaver fordi LT’s indreløpere Ljostveit og Thoresen i virkeligheten var angrepsspisser. Denne gang var vel Wang best av dem etter sine fortjenester i 2. omgang.

ROSERNBORGS angrepsstil, eller skal vi kanskje si når guttene leker som best, er ganske pussig. 2–3–4 mann «slår seg sammen» lager forskjellige tilsynelatende småpuslede kombinasjoner, og plutselig eksploderer det hele fordi en av dem som har gått i fremskutt posisjon er på vilt jag mot målsonen. Alle har del i dette spillet, og derfor er det i grunnen ikke fair å trekke frem noen spesielt. Tross alt, vikarierende ytre venstre Eldar Hansen gjorde seg etter vår mening fortjent til en ekstra bukett.

LARVIK TURN laget sin beste innsats før pause vesentlig fordi Gunnar Thoresen ennå hadde kondisjon og vilje i behold. Både han og Ljostveit, lå fremskutt nesten hele tiden, mens ytreløperne var litt tilbake og fikk dermed for fritt spillerom. I det indre forsvar var senterback Finn Gjerken Larsen desidert bestemann, knallhard og med fin plassering og keeper Tor Kristiansen var god. Ute på banen overtok Arne Legernes med drivende og fremfor alt planmessig spill. Men som vi har nevnt før, Ljostveit ble for alene i rekken bortsett fra det siste kvarteret da alle mann var med. Cl. Erling Mathisen hadde nesten lykkes med flere gjennombrudd og var også god.

PUBLIKUM var litt avventende til å begynne med, men da man «så» Rosenborgs første goal allerede etter 5 minutters spill, våknet de til dåd. Første scoringen kom imidlertid ikke før i det 14. minutt, da Eldar Hansen rolig og behersket headet et overlegg skolemessig i goalen. Like fiks var Birger Thingstads lobb over keeper 10 minutter senere da det ble 2–0. Og i begge tilfelle var det Paul Fornes som besørget tilbudene. Mye tydet på at 2–0 skulle bli pauseresultatet, men så ble det hands i straffefeltet og Arne Legernes reduserte ubønnhørlig 4 minutter før pause. Men en like soleklar straffer (for hands) i LT-feltet et par minutter senere lot dommeren passere. Rosenborg spilte stort i perioder i annen omgang, og i det 4. minutt scoret Eldar Hansen direkte på hjørnespark og laget hadde tallrike tilbud til å øke i ledelsen, men lykken var ikke med, samtidig som LT-forsvaret avverget flott. Da halvtimen var gått forserte Ljostveit mot goalen, fire mann stormet på for å ta ham, men likevel fikk LT’eren slått ballen til fullstendig udekkede Alf Johansen som scoret. Nå kom i grunnen Larvik-guttene for fullt, men Rosenborg reddet opp i stor stil, og meningsløse skudd hadde ikke Sverre Fornes særlig mye bry med.

Dommeren Hans Granlund fra Heggedal virket ikke myndig nok, men gjorde så vidt vi kunne se ingen «brølere» (unntatt straffesparket som han ikke dømte). Arne.