NM

25.09. 1960

Tilskuere: 6450

Rosenborg til semifinalen i cupen

Flott sluttspurt ga 4–1 over Lisleby 6450 tilskuere trosset det verste fotballvær i manns minne Rosenborg er klar for semifinalen i cupen for første gang i klubbens historie etter at ungguttene beseiret Lisleby 4–1 i går. Tidligere er det bare Ranheim og Freidig av trønderklubbene som har nådd så langt. Rosenborgs prestasjon er desto større når man tenker på lagets karriere de siste to år, – direkte fra 3. divisjon til H-serie og nå altså semifinale. Rammen om Lerkendals-matchen var den verst tenkelige. Hard nordvest kuling med dreiing på vest feiet over banen slik at mer enn ett flagg ble flerret og mer enn en paraply ble vrengt. Isnende regnbyger kom og gikk i ett sett og selvfølgelig gikk det ut over banen. Det var nærmest hengemyr i annen omgang og ikke fatter vi hvordan lagene hadde krefter til å gjennomføre matchen. Men så gikk det også på stumpene til slutt. Likevel, det var 6450 tilskuere som holdt ut i hvert fall til Rosenborgs 3. scoring. Med godvær hadde det vært 12.000 på tribunene. Selv om Rosenborg vant 4–1 satt seieren hardt inne. Lisleby hadde vinden i ryggen før pause, fikk fortjent ledelse 1–0 og holdt denne til 20. min. ut i annen omgang. Da kom Rosenborg for fullt, og det var aldri tvil om hvem som var best. Rosenborg viste denne gang en ny side av sitt talent, – de mestret de ufyselige forholdene meget godt, spilte taktisk klokt i motvinden og satset i rette øyeblikk. Matchen ble under de rådende forhold ikke god. Men man skal heller ikke forlange det umulige. Lisleby viste mange ganger, særlig først i annen omgang, en rekke fine tilløp, men det var Rosenborg som skapte den store susen da de kom i gang med shortpasningsspillet. Laget kom sent, men til gjengjeld godt. Kampen var hard selv om svært mange «ulovligheter» skyldtes banen. Dommer Trygve Dahlgren fra Urædd, Porsgrunn hadde imidlertid kontroll over det hele og skilte seg utmerket fra det vanskelige vervet.

Med kuling i ryggen.

Lisleby vant det betydningsfulle målvalget og valgte regn og kuling i ryggen før pause. En annen sak er at laget ikke maktet å utnytte fordelen ettersom fremleggene ble for lange i medvinden og ble lett oppfanget av Rosenborg-forsvaret. Hans Andersen fikk litt for fritt spillerom, men skuddene var ikke vellykket bortsett fra ett som også ga goal, – i det 35. minutt da langskuddet gikk via tverrliggeren og i goalen. Rosenborg har all ære av sin innsats i motvinden. De tok det «med ro» og konsentrerte seg om forsvarsspillet. Ikke for det, angrepene var farlige nok selv om det var få av dem. Gjestene åpnet optimistisk i annen omgang og spilte faktisk fin fotball med skiftinger, holdt ballen langs bakken og skaffet seg sjanser. Rosenborg-forsvaret var imidlertid fremdeles på høyde, men det gikk et kvarter før laget som helhet tok frem det spillet man vet de kan. Da gikk småspillet fint på høyresiden og angrepene ble stort sett avsluttet med en mellomting av skudd og innlegg. Da 20 min. var gått fyrte Tore Pedersen av en perle og i møljen foran goalen var det en Lisleby-spiller som kontant beinet ballen i nett-taket. Men, et par Rosenborg-gutter var i like god «scoringsposisjon».

Shortpasning ga suksess.

Rosenborgsuksessen førte til nye angrep og bare minuttet etter laget den ellers godt Lisleby-keeperen et like klart som unødvendig straffespark da han skubbet vekk en Rosenborg-angriper. Kåre Rønnes scoret med vanlig sikkerhet. Men nå ble det hardt, mange sammenstøt både tilsiktet og etter uhell. Spennende situasjoner var legio. Dommeren fulgte med, brukte fløyten hardt og godt uten hensyn til fordel eller ikke. Rosenborgs sluttspurt kunne imidlertid ikke Lisleby stå for. Trønderne viste både vett og styrke og Eldar Hansens skoleheading på innlegg fra Tingstad som ga 3–1 etter 33 min. var ganske naturlig. Lisleby hadde imidlertid ennå ikke gitt seg, kjørte opp med gode angrep, men måtte kapitulere for godt da Eldar Hansen 7–8 min. før slutt pirket ballen i nettet da keeper halvklarte en heading fra Tingstad. Nå var det humør igjen. Det er ikke fair overfor spillerne å gi ris og ros under slike forhold som på Lerkendal i går. Alle har hver for seg forskjellige forutsetninger for å greie seg godt på «blautføre», men la oss likevel slå fast at Harald Gulbrandsen pånytt spilte en glimrende kamp, at Sverre Fornes denne gang var sikkerheten selv i goalen og at høyresiden Tingstad/Pedersen lyktes best i angrepet.

Et annet meget gledelig tegn som lover godt for fremtidige oppgjør: Rosenborg-guttene har fått igjen humøret som totalt manglet i Lyn-kampen. Hans Andersen var den store organisator hos Lisleby, men kondisjonen holdt ikke og da tydde han til gammel rutine, – og mislyktes. Keeper Kai Henriksen hadde et par glimrende redninger, men lagets bestemann alt i alt var nok den beinharde og solide senterhalf Per Martinsen. Ellers gjorde lille ytre høyre Morten Helgesen mye positivt. Arne.