4 – 4 (3–1)

Hovedserien

31.07. 1960

Tilskuere: 3979

Rosenborg lå an for en trygg seier mot selveste Sandefjord, men som så ofte før med trønderlagene raknet det litt på slutten så det endte uavgjort. Men det skal en kanskje ikke klage på, og det samme må en si om Lisleby som klarte 2–2 mot Odd.

Rosenborg hadde en meget lovende debut i Hovedserien, selv om de sørgelig nok i løpet av 9 minutter ga fra seg en 4–1-ledelse.

Det ble 4–1 mot Sandefjord på Lerkendal i går, det ene poenget er verdifullt nok selv om vi gjerne skulle sett at begge hadde blitt i Trondheim. Alt i alt var det en frisk og morsom kamp, som ble sett av 3.979 betalende tilskuere.

TRØNDERNE hadde fullstendig tak på det hele i fire av kampens seks kvarter. De bestemte tempoet selv, spilte fin fotball og var svært skytevillig. Men så falt de totalt av lasset! At Rosenborg ennå ikke er hardt og sterk nok til 90 H-serieminutter, ble bevist i denne matchen!

RESULTATET var «trøndersk». Vi kan nemlig ikke tenke oss at andre enn trønderlag gir fra seg en slik ledelse. Det har skjedd flere ganger før, senest i Brages kamp mot Raufoss. Til miseren i denne matchen tror vi var en kombinasjon av taktisk uklokskap og at guttene var litt utkjørt og mistet hodet da Sandefjord scoret sitt annet mål.

Rosenborg startet meget friskt og før det var gått fem minutter hadde de allerede hatt flere sjanser og skudd på mål. De tok fullstendig offensiven og det var ytterst fortjent da boblen sprakk etter 11. min. Svein E. Jacobsen scoret flott. Rosenborgrekken var meget frisk og Sandefjord-forsvaret uten Thorbjørn Svenssen hadde stor møye med å demme opp for de stadige skiftningene. Det ble slått direkte på ballen, og tempoet var ikke større enn at det var presisjon i pasningene.

Sandefjords mer sporadiske angrep var imidlertid alltid farlige, særlig på venstresiden, vesentlig fordi Rosenborgs høyreforsvar sviktet betenkelig. Da Sandefjord utlignet etter 20 min. etter et pent angrep, var forsvaret helt passivt. Senterløper Møller scoret.

Rosenborg gikk til pausen med en fortjent 3–1-ledelse fordi løperne holdt koken alle disse 45 minuttene. De to siste scoringene var rene skoleeksempler på velsignet uegoistisk spill. Begge kom etter fine innlegg fra høyresiden. Paul Fornes var i god scoringsposisjon, men hoppet over ballen slik at enda bedre plasserte Kåre Rønnes behersket satte den i goalen. Ballen som ga 3–1 satte Birger Thingstad i nettet med fynd og klem etter en tilsvarende situasjon.

ROSENBORGs kjempeinnsats det første kvarteret i annen omgang, som for øvrig ga 4–1-ledelse etter en heading fra 11–12 meter av Paul Fornes (keeper var dekket), befridde trønderne for mesteparten av futten. I hvert fall henfalt laget til gamle synder, småspill, dribleserier etc. Og så ble de fratatt ballen. Taktisk sett burde vel lagkapteinen Rønnes ofret seg som 4. half. Isteden fikk Sandefjords to sidehalfer, og da spesielt Sperre, lov til å dominere hele midtfeltet. Og det er forklarlig at Rosenborgs indre forsvar sprakk under det harde angrepspresset. I hvert fall utnyttet Sandefjord alle muligheter, og det hjalp ikke at Sverre Fornes ydet kjempeinnsats i goalen. Ballen havnet 3 ganger i nettet, i det 25. minutt ved senterløper Møller. 33. min. straffespark ved indre venstre Tangen og to min senere utlignet Tanget. Forarbeidet til scoringene besørget Hans Sperre.

Godt keeperspill.

Tross de fire baklengsmålene laget Sverre Fornes noe av det beste trønderske keeperspill vi har sett. Solid og kontant med en rekke nærskuddredninger. Ellers var Harald Gulbrandsen som vanlig stø, mens Nils Arne Eggen bare spilte godt i første omgang da han virkelig markerte sin wing. Venstre half Egil Nygard laget en fin innsats mens høyresiden i forsvaret var direkte svak. Det siste var forklarlig ettersom bare oppmannen visste at høyrebacken stilte opp med brukket ribben.

Angrepsspillet var Rosenborgs sterkeste side i går, og bak det hele merket man Kåre Rønnes sine veloverveide ideer om riktig spill. Det ga valuta ettersom de øvrige løpere var friske, skytevillige og ga Sandefjord-forsvaret mer bry enn de kanskje ønsket. Selvfølgelig hadde Thorbjørn Svenssens fravær mye å si for Sandefjord. Og før pause var forsvarsspillet langt fra sikkert, selv om keeperen Odd Johansen var god. Det ble bedre i annen omgang da Yngve Karlsen gikk inn som senterback. Han var velt alt i alt lagets nyttigste mann, røff og til dels ulovlig. Ellers spilte Hans Sperre seg meget godt opp i annen omgang, mens den fikse senterløperen Jens E. Møller var mest aktiv og best i løperrekken. Johan Riset h, Namsos, var meget god dommer.